En el golf valencià, existeix una corrent marina paral·lela a la línia de costa en direcció nord - sud que recull materials fluvials, principalment del riu Ebre, però també d'altres rius com el Xúquer, aquests materials es dipositen al llarg de la línia de costa formant les platges d'arena fina on es desenvolupen praderes submarines i zones de dunes, donant lloc a valuosos ecosistemes costaners.
L'activitat humana pot incidir greument en la dinàmica del litoral, la construcció de sortints artificials com a ports i espigons alteren les condicions d'erosió i sedimentació, aquests sortints produeixen sedimentació a sobrevent i erosió a sotavent. En el cas de Dénia tenim un clar exemple amb el port, la formació artificial de l'espigó conegut com a escullera nord, frena el corrent marí i aquesta diposita els sediments a la platja del Raset, on s'observa un creixement continu de la platja i la progressiva formació de dunes, en contrapartida, a la platja de la Marineta Casiana es produeix una continuada perduda d'arena i sediments.
L'empresa de neteja de platges PAVASAL, juntament amb la Regidoria de Medi Ambient, van decidir deixar i apilar en època hivernal la posidònia que es dipositava a la platja, formant així una barrera natural que evita la pèrdua de sediments produïda pels temporals, després de 4 anys de treball, la platja de la Marineta progressivament recupera el terreny perdut.
Els sistemes dunars són acumulacions d'arena en la zona de platja més allunyada del mar, són ecosistemes de gran valor ecològic, ja que en ells resideixen una fauna i flora molt ben adaptada a les inclemències meteorològiques extremes i al salnitre. D'altra banda la vegetació és molt important per a la generació de la duna, aporta estabilitat, afavoreix la sedimentació i dota a la duna d'estructura, la vegetació allí present utilitza les restes de posidònia oceànica com a substrat per a créixer.
Les dunes són una barrera natural de protecció enfront dels temporals, la seua eliminació constitueix un risc molt elevat de perdre la platja per complet, ja que les dunes serveixen de reservori i recàrrega d'arena, aquestes aporten arena a la platja a la tardor on els temporals són de major intensitat i poden arribar a arrossegar grans quantitats d'arena, per tant el sistema dunar és un element dinàmic que conviu en harmonia dins del sistema marítim terrestre.
És un ocell de xicota mida que habita a les platges i marenys del litoral, a Dénia el podem trobar en les zones de dunar de les Marines, l'època de nidificació és principalment entre abril i juny, podent-se allargar fins a agost, realitza el niu en la mateixa arena, en les dunes o sobre la posidònia que arrossega la mar a la costa. La posta d'ous i cria del xicotet poll coincideix amb l'època de major afluència de turistes a la costa, això, junt amb l'acusat procés de transformació que han patit les platges del litoral valencià, ha portat a aquest ocell a ser inclòs com a espècie vulnerable en el llibre roig de les aus.
PAVASAL té un compromís amb aquest ocell, i per això aplica un sistema mecanitzat de neteja allunyat de les zones de dunes, realitzant neteja manual en les zones més pròximes a aquestes, reduint en la mesura del possible, qualsevol afecció sobre el Corriol camanegre i contribuint d'aquesta forma a la millora d'aquesta espècie tan característica.